Google

Monday, September 10, 2007

Ενδιαφέρον.... Η Ελληνική μας γλώσσα



Hellenic Quest λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους.

Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.
Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, o Πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ' όσες οάνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για μιαν εκδήλωση της τάσης για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων.

Άλλη συναφής εκδήλωση: Οι Άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων.
Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες.
Γι' αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως ..
Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρμάιν της Καλιφόρνια να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της. Επικεφαλής του προγράμματος τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος -Ελληνίστρια- Μακ Ντόναλι και οι καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι.

Στον Η/Υ Ίμυκο αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας όταν η Αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους, δηλαδή σαν γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας. Στον Ίμυκο ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο συνεχίζεται.
Μιλώντας γι' αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε: Σε όποιον απορεί γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής απαντούμε: Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μας μ'αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας .

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής.
Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως νοηματική γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν σημειολογικές .

Νοηματική γλώσσα θεωρείται η γλώσσα στην οποία το σημαίνον, δηλαδή η λέξη, και το σημαινόμενο, δηλαδή αυτό, που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα, κατάσταση), έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση.
Ενώ σημειολογική είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το αμ πράγμα (σημαινόμενο) εννοείται με το αμ (σημαίνον).
Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουν πρωτογένεια, ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμματικές, σημαίνουν, δηλαδή, κάτι, απλώς επειδή έτσι 'συμφωνήθηκε' μεταξύ εκείνων πουτην χρησιμοποιούν.

ΟΛΕΣ οι λέξεις στην Ελληνική ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ, π.χ. η λέξη ενθουσιασμός = εν-Θεώ, γεωμετρία = γη + μετρώ, προφητεία = προ + φάω, άνθρωπος = ο άναρθρων (ο αρθρώνων λόγο). Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες.

Τα πιο τέλεια προγράμματα Ίμυκος, Γνώσεις και Νεύτων αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες.
Και τούτο επειδή η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική τους απεικόνιση.

Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα ελληνικά προσφύματα ΟΠΩΣ : τηλέ, λάνδη=...LAND, ΓΕΩ..., νάνο, μίκρο, μέγα, σκοπό....ισμός, ΗΛΕΚΤΡΟ...., κυκλο...., ΦΩΝΟ...., ΜΑΚΡΟ...., ΜΙΚΡΟ...., ΔΙΣΚΟ...., ΓΡΑΦΟ..., ΓΡΑΜΜΑ..., ΣΥΝ...,ΣΥΜ..., κ.λπ ..

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ CD = COMPACT DISK = ΣΥΜΠΑΚΤΩΜΕΝΟΣ ΔΙΣΚΟΣ

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή ότι μόνο σ' αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι' αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες.
Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει.
Γι' αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα.

Προωθήστε αυτό το μήνυμα!
Όχι για λόγους σοβινιστικούς, μα για να μαθαίνουν σιγά-σιγά την αλήθεια οι απληροφόρητοι.
Κι εμείς την έχουμε καταστρέψει αυτή τη γλώσσα... Μάλλον είναι ίδιόν μας. Όπως καταστρέφουμε κι άλλα πράγματα.....

12 comments:

aggelika said...

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες..

Anonymous said...

Οσα λες για την Ελληνικη γλώσσα είναι σωστα και χρήσιμα. Αλλα άντε να πεισεις τους πολιτικους ότι πρεπει να κανουν κατι ώστε να μην καταντησουμε να ακούμε "Ομηρος" και να πηγαίνει το μυαλό μας σε κανενα ποπ συγκροτημα.

Πάντως, περα απο το ορθο τπυ πραγματος, μην κινδυνολογούμε κιόλας. Η γλώσσα είναι σαν ένας ζωντανος οργανισμός. Δεν θα χαθει όσο τη χρησιμοποιούμε. Αλλα ας την καλλιε΄ργήσουμε και λιγο! Και τα λεω εγω που μεθαυριο θα γινω και φιλολογος, τρομαρα μου!

Equilibrium said...

Μας είχαν προετοιμάσει από χρόνια πολλά πριν, ότι θα χρησιμοποιήσουν τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας σε εφαρμογές Η/Υ. Με τις πληροφορίες που παραθέτεις γινόμαστε μάρτυρες της υλοποίησής του. Ενδιαφέρον...

Argy said...

@ Fidelio exeis apolyto dikio.. alla diskola ta pragmata an perimeneis apo "emas" na tin kalliergisoume perissotero....:)

@ Equilibrium ontos ... poli endiaferon kairos loipon na asxoli8oume ligo parapanw me tin glessa twn progonwn mas:)

If...ιγένεια said...

Δώσαμε τα φώτα του πολιτισμού στον κόσμο και μείναμε στο σκοτάδι..

Argy said...

@if...igenia epiases to point... me liga logia

Ploutwnios said...

Αυτού του είδους τις πληροφορίες εδώ και χρόνια τις ψάχνω και με ενδιαφέρουν βαθειά. Ξέρεις ποιό είναι όμως το ΠΟΛΥ σπαστικό της υπόθεσης; 8 στις 10 φορές που αναφέρω αυτά τα θέματα, θα ακούσω να με λένε "φασίστα", "ακροδεξιό", "Ελληναρά" κλπ. Δε φτάνει που είναι αστοιχείωτοι και πνευματικά τεμπέληδες (αυτοί οι 8 στους 10), σου τη λένε (προσπαθούν, δε τα καταφέρνουν) κιόλας. Δε μιλάμε για άποψη, αλλά για την ΑΛΗΘΕΙΑ.

Εύγε argy.

Ευτυχία said...

γι αυτό με αρέσει που μιλάω ελληνικά!

καλησπέρα!!!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Περισσότερο τη σέβονται τη γλώσσα μας ΄Αγγλοι, Γερμανοι...Ιάπωνες..παρά εμείς τα παιδια της

Γλαρένιες αγκαλιές

Argy said...

@ ploutwnios egw na deis poses fores ta exw akousei...Autoi pou to paizoun parapanw politismenoi kai malakies kata tin gnwmi mou... eimai mazi sou file mou!

@ monaliza kai gw i alitheia einai oti niw8w perifanos gia tin glwssa mas alla ntrepomai gia mas....tous perissoterous telos panton.......

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ ma auto eimaste!!!apla...

sas euxaristw olous gia ta comments ..ta eustoxa comments! kali sas mera

Geysser said...

1) Ο Τζων Σκάλυ δεν είναι πρόεδρος της Apple εδώ και περίπου 14 χρόνια, όταν την θέση ανέλαβε ο σημερινός CEO Steve Jobs.
2)Στην ιστοσελίδα της Apple δεν αναφέρεται ΤΙΠΟΤΕ σχετικό.Ούτε, φυσικά, στο CNN.
3)Δεν υπάρχει υπολογιστής Ιβυκος. Ίβυκος ονομάζεται ένα πρόγραμμα καταγραφής της ελληνικής γραμματείας, από τα Κλασικά χρόνια μέχρι τον Μεσαίωνα. Το αποτέλεσμα χωράει άνετα σε ένα CD.
4)Εγκυκλοπαιδικά λήμματα - δηλ. ξεχωριστές λέξεις - έχουν καταγραφεί γύρω στις 150.000.
5)Το να χρησιμοποιηθούν τα αρχαία ελληνικά σε υπολογιστές δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Ο υπολογιστής δεν καταλαβαίνει καμία φυσική γλώσσα. Καταλαβαίνει μόνο 0 και 1.
6) Νοηματική γλώσσα είναι μόνο η γλώσσα των κωφών.
7)Όσο για το "μη οριακή", οι λεγόμενες συγκολλητικές γλώσσες έχουν δυνητικά άπειρες λέξεις.Τέτοιες γλώσσες είναι η φιλανδική (μερικώς), η κινέζικη, η ουγγρική (κι αυτή μερικώς).
8)Ακόμα διαδίδεται αυτό το hoax;

celestine said...

Λοιπόν, επειδή βλέπω ότι το έχεις το θέμα, κοίτα κ αυτό:

Είναι απόσπασμα από ομιλία ενός σπουδαίου Έλληνα καθηγητή σε μεγάλο πανεπιστήμιο των Η.Π.Α. για να δείξει την σημασία της ελληνικής γλώσσας και τον πλούτο της...

MUSIC
"The orchestra electrified the atmosphere, with musical organs like the harp the lyre the aulos and hydraulos. The chorus in the odium or theater synchronized with the organs harmoneously.
Orchistrators synthesized musical poetry,satyr and comedy, in a melodic sympony. The rhythm and harmoneous eurythmy were unparalleled. Synthesis.synergy and symphony idealized every orchistrated episode. The magnetic atmospere, the harmonic rhythm and the stereophonic echo generated magic...."